Följ med bakom kulisserna på Nötknäpparen! I dokumentären får publiken följa dansarnas, elevernas och hela produktionens arbete från repetition till premiär.

Föreställningen hade premiär den 20 december 2018 på Lorensbergsteatern och spelades för fulla hus. Sebastian Michanek har skapat en helt ny version av Nötknäpparen med sagolik scenografi, vackra kostymer och allt som hör den svenska julen till. Ensemblen består av en härlig blandning av dansande barn, professionella dansare och karaktärsdansare. Allt till Tjajkovskijs älskade musik.

VÄGEN TILL NÖTKNÄPPAREN – en film av Heikki Räätäri & Josef Götherskjöld

Hösten 2018 kom jag i kontakt med en smått filminspirerad Heikki Räätäri. Heikki har haft flera barn i något som heter Svenska Balettskolan. Skolan höll just då på med förberedelserna inför Tjajkovskijs balett ’Nötknäpparen’. Heikki ville göra en film om hur man skapar en storproduktion. I det här fallet var det också den största som Svenska Balettskolan hade gjort. Vi satte igång och följde dansare, elever, lärare, personal under deras väg fram till denna magiska julföreställning på Lorensbergsteatern.

säger Josef Götherskjöld


Nötkäpparen kommer även visas i sin helhet på SVT.

Efter publiksuccéen på Lorensbergsteatern i Göteborg. Nu får också hela Sverige möjlighet att följa med Clara och Nötknäpparen på deras juläventyr då SVT visar hela baletten på SVT2 på julafton, annandag jul samt på SVT Play.

Läs mer om hur du ser Nötknäpparen på SVT här


Bilder:
Bild 1: Miranda Benramdane Fält som Clara i Nötknäpparen. Foto: Josef Götherskjöld
Bild 2: Josef Götherskjöld och Heikki Räätäri vid dokumentärens premiärvisningen på Bio Roy i Göteborg>
Bild 3: Nötknäpparen på Lorensbergsteatern. Foto: Tilo Stengel