Skådespelare Maria Fahl Vikander medverkar i Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen. Ingen kan som Maria gestalta rollen som föreställningens grand old lady.

Maria Fahl Vikander sågs senast i rollen som den äldre Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid. I Nötknäpparen på Lorensbergsteatern har hon varit med sedan 2019. ”Jag längtar till Nötknäpparen varje jul”, säger Maria Fahl Vikander som är den enda skådespelaren i föreställningen. Det innebär inte att hon saknar passion för dansyrket. Tvärtom, dansintresset delar hon med sin mamma och det har gått i arv till hennes egen dotter Alicia Vikander. Att få följa dotterns uppväxt som elev vid Svenska Balettskola har gjort att Maria kunnat njuta mycket av dans.

Maria tillsammans med sin dotter Alicia Vikander, som inte gått i någon teaterhögskola. ”Alicia ser åren på balettskolan
som sin artistiska utbildning, vilken hon byggt sin framgångsrika filmkarriär på”, säger Maria med stolthet i rösten.

Maria Fahl Vikander är som skådespelare den enda ickedansaren i uppsättningen. Men det innebär inte att hon saknar passion för dansyrket. Tvärtom, dansintresset delar hon med sin mormor och mamma och det har gått i arv i dubbel bemärkelse till hennes egen dotter Alicia Vikander. Att följa dotterns uppväxt som elev vid Svenska Balettskola har gjort att Maria kunnat njuta mycket av dans.

Gemensamt intresse för balett

Alicia har aldrig gått någon teaterhögskola utan hon ser sina år på balettskolan som sin artistiska utbildning, vilken hon byggt sin minst sagt framgångsrika filmkarriär på som skådespelare, säger Maria med stolthet i rösten.

En gång drömde Maria själv om att bli dansare, men trots kärleken till balett valde hon, liksom sin dotter, skådespelarbanan.

I Nötknäpparen på Lorensbergsteatern dansar elever sida vid sida med professionella och internationella solister och f d dansare. Foto: Tilo Stengel.

Som barn fick jag se ett tv-program om Statens Scenskola. Då förstod jag att skådespelare var ett yrke, men tänkte att det nog inte går när man kommer från Vaggeryd, säger Maria uppsluppet. Dock kan varken hennes röst eller de glittrande, bruna ögonen dölja det stora mått av vilja och beslutsamhet som finns i hennes späda kropp.

I Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen på Lorensbergsteatern gör Maria rollen som den äldre skollärarfarmodern.

Det här ska bli jätteroligt! Som enda skådespelare får jag vara med i detta professionella danssammanhang. Det känns exklusivt att få äntra scenen tillsammans med framtidens dansare, säger Maria.

På frågan om det är hennes första dansroll svarar hon:

Nej, faktiskt inte. Jag blev tillfrågad av Benke Ryman att vara med i hans street dance-version av Eldfågeln på GöteborgsOperan. Han ville ha med äldre artister. Det var tufft och många hoppade av, men jag gav mig inte fast stegen och Stravinskys musik inte var det lättaste. Nötknäpparen till Tjajkovskijs underbara musik är däremot något helt annat. Här behöver jag inte svettas livet ur mig, det ska bli så kul!