Följ med Peter Pan och Wendy på ett spännande äventyr till Landet Ingenstans där pirater och älvor väntar!

MED Danselever från    Svenska Balettskolan

Spelas på Lorensbergsteatern i juni 2020

Föreställningar
13 juni 2020 kl 13.30 och 18.00
14 juni 2020 kl 12.00 och 16.30
Föreställningen är 1h och 50min inkl. 20 min paus

Ta med hela familjen och upplev en magisk föreställning som bjuder på dans, skådespel och sagolik scenografi.

Upplev det klassiska familjeäventyret där pojken som inte vill bli stor tar med Wendy och hennes bröder på deras livs resa.

Tillsammans med De borttappade pojkarna och älvan Tingenling kämpar de mot den beryktade Kapten Krok

En dansföreställning med balett, modern dans, street dance, akrobatik och scenisk folkdans, där dansgenrer möts och ger uttryck till berättelsens olika karaktärer.

Boka biljetter på lorensbergsteatern.se

Instagram

#peterpanochwendy

[instagram-feed]

Videos

[et_pb_video_popup video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=qYDzntPi1C4″ background_img=”http://media.notknapparen.se/2018/10/Nötknäpparen_0821A_webb.jpg” play_img=”http://media.notknapparen.se/2018/10/play-button_w2.png” show_related=”off” auto_close=”No” _builder_version=”3.12.2″][/et_pb_video_popup][et_pb_video_popup video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=blr6gzS6hRE” background_img=”http://media.notknapparen.se/2018/10/nutcracker-four-realms-1.jpg” play_img=”http://media.notknapparen.se/2018/10/play-button_w2.png” show_related=”off” auto_close=”No” _builder_version=”3.12.2″][/et_pb_video_popup]

Nyheter

Succé! Nu släpper vi extra föreställning till Nötknäpparen!

Många Göteborgare har skaffat biljetter till årets julföreställning av Nötknäpparen för hela familjen. Därför släpper vi en extra föreställning 21...

Maria Fahl Vikander är Nötknäpparens grand old lady

Skådespelare Maria Fahl Vikander medverkar i Nötknäpparen på Lorensbergsteatern. Ingen kan som Maria gestalta rollen som föreställningens grand old lady.

Dokumentären: Vägen till Nötknäpparen

Följ med bakom kulisserna på Nötknäpparen! I dokumentären får publiken följa dansarnas, elevernas och hela produktionens arbete från repetition till...

SVT visar Nötknäpparen från Lorensbergsteatern till jul!

På julafton 24 december 2019 kl 19.45 visas Nötknäpparen från Lorensbergsteatern på SVT2. Föreställningen är inspelad på Lorensbergsteatern med...

Maria Fahl Vikander medverkar i Nötknäpparen

Skådespelare Maria Fahl Vikander medverkar i Svenska Balettskolans uppsättning av Nötknäpparen. Ingen kan som Maria gestalta rollen som...

Maria Fahl Vikander aktuell i Nötknäpparen

”När Alicia var fyra år var hon och jag och såg Nötknäpparen. Hon blev helt förälskad i tåspetsskorna och ballerinorna och ville själv börja dansa....

Nötknäpparen på Lorensberg i jul!

Den älskade julsagan Nötknäpparen är äntligen tillbaka! Göteborgarna har nu återigen möjlighet att njuta av denna klassiska julbalett för hela...

ENSEMBLE

Dansare från Kungliga Baletten

Balettens stora pas de deux dansas av två gästdansare från Kungliga Baletten, Elisa Lons och Jérémie Neveu, som båda kommer från Frankrike. Kungliga Baletten grundades 1773 och är ett av världens äldsta balettkompanier. I denna uppsättning gestaltar de Clara och hennes nötknäpparsoldat förvandlade till en prinsess och prins.

Kungliga Baletten

Dansare från Berlin State Ballet

Sockerfen dansas av Vivian Assal Koohnavard som arbetar som dansare i Berlin State Ballet, Tysklands ledande balettkompani. Vivian kommer själv från Svenska Balettskolan i Göteborg och har även dansat vid den Norske Nasjonalballetten.

Berlin State Ballet

Dansare från Den Kongelige Danske Ballet

Den tidigare dansare från Den Kongelige Danske Ballet Sebastian Michanek gestaltar Claras farbror Drosselmeyer. Den Kongelige Danske Ballet grundades 1748 och är känd för sin Bournonville-tradition. Sebastian har även dansat vid Kungliga Baletten och Australien Ballet.

Den Kongelige Danske Ballet

Dansare från Stora Teaterns balett och GöteborgsOperans balett

Flera tidigare dansare från Stora Teaterns balett och sedermera GöteborgsOperans balett medverkar i denna uppsättning av Nötknäpparen och har alla dansat i Nötknäpparen när den spelades på Storan och på GöteborgsOperan. Stora Teaterns balett var Göteborgs egna balettkompani mellan 1920 och 1994 när baletten flyttade över till Operan och blev GöteborgsOperans balett fram till 2012. Numera har Operan ingen egen balettrepertoar och kompaniet har bytt namn till GöteborgsOperans danskompani och är nu Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier.

Uta Güttler som i denna uppsättning spelar skollärarfrun var den sista dansare som dansade sockerfen/prinsessan i Pär Isbergs uppsättning av Nötknäpparen på GöteborgsOperan. Arman Ersin Aycan som i denna uppsättning spelar skolläraren dansade råttkungen vid den gamla uppsättningen på Storan och samma råtthuvud är nu restaurerat och används igen i denna uppsättning av Nötknäpparen.

GöteborgsOperan

Kungliga Svenska Balettskolan

Yrkesdansarelever från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm kommer till Göteborg för att dansa den klassiska blomstervalsen som i denna uppsättning utgörs av ett polkagrishov och är koreograferat av assisterande koreograf Terry Wright från England.

Kungliga Svenska Balettskolan

Svenska Balettskolan i Göteborg

Alla barnroller och den större unga ensemblen dansas av elever från Svenska Balettskolan i Göteborg. Utbildningen är en elitutbildning i dans inom den vanliga grundskolan (åk 4-9) och är en förberedande yrkesdansarutbildning med regeringsuppdrag att utbilda nästa generations dansare för scener både nationellt och internationellt. 

Svenska Balettskolan

SKAPANDE TEAM

Idé och koreografi

Idé och koreografi av Sebastian Michanek, konstnärlig chef för Svenska Balettskolan och tidigare solistdansare vid både Kungliga Baletten i Stockholm och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Sebastian har själv dansat som prinsen i Nötknäpparen i olika versioner och skapar nu en helt ny svensk version som bygger på originallibrettot. 

Det är otroligt roligt att få sätta upp julens absolut juligaste föreställning här i Göteborg. Som barn älskade jag Nötknäpparen och såg den varje år! Nu skapar vi en helt ny version med vackra kostymer och sagolik scenografi där flera kilo snö kommer att falla ner över Lorensbergsteaterns scen i jul. Jag kan lova spännande koreografi och roligt skådespel när vi berättar om Claras juläventyr!

Sebastian Michanek och Gudrun Bojesen som prinsen och prinsessan i Nötknäpparen på Det Kongelige Teater
Scenografens skiss av första scenbild med Claras hus omfamnad av julens snölandskap

Illustrationer och scenografi

Scenografin har skapas speciellt för denna svenska och juliga version av Nötknäpparen. Scenografin är inspirerat fritt efter Sverige i sekelskiftet och av Carl Larssons fina målningar, där Claras fantasi förtrollar hennes sekelskifteshem till ett pepparkaksrike.

Illustrationer och scenografi är skapade av scenografen Emanuel Petersson tillsammans med föreställningens koreograf och låter publiken följa med Claras in i hennes fantasi och drömmar.

Emanuel Petersson står bakom många uppskattade och lekfulla produktioner som Pelle Svanslös och Carl-Einar Häckners varietéer. Scenografin tillverkas av Hedé Ateljé som har en lång tradition av att skapa scenografi för Lisebergsteatern, Rondo, Lorensbergsteatern, Galenskaparna, Fredriksdalsteatern, Julstaden, Chinateatern, Stockholms Stadsteater, GöteborgsOperan m.fl.

Miranda Benramdane Fält och John Javér Kristiansen som Clara och Nötknäpparsoldaten

Kostym

Alla kostymer är skapade för denna uppsättning av Nötknäpparen. De är traditionella där siden och tyll klär dansarna på ett klassiskt och elegant sätt. Ingen balett är fulltalig utan tutuer och därför skapas över 20 nya tutuer till snöriket och föreställningens ballerinor.

Tillsammans med föreställningens koreograf och produktionens egna kostymavdelning har kostymören Anna Melin skapat en vacker och julig kostymuppsättning.

Anna Melin är utbildad skräddare, kostymdesigner och makeupartist och har en lång erfarenhet inom dans, film, tv och teater på bl.a. GöteborgsOperan, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, Lorensbergsteatern, SVT och Gothenburg Film Studios.

 

Mask och peruk

Då föreställningen utspelar sig i Sverige vid sekelskiftet är hår och frisyrer mycket viktiga för att får ihop helheten. Därför kommer de flesta karaktärer att bära peruk och de unga barnen friseras efter tidens mode. Tiina Bengtsson ansvarar för mask och peruk för denna uppsättning av Nötknäpparen.

Tiina Bengtsson har till vardags hand om all mask och peruk till Galenskaparna och After Shave och har arbetat med produktioner som Falkenbergsrevyn, Vallarnas publikmagneter, Sommarteatern på Gunnebo slott och produktioner på Lisebergsteatern.

 

I ROLLERNA

Prinsessan:

ELISA LONS, dansare från Kungliga Baletten

Dancing is a gift. What a pleasure to be on stage! I love this unique and magic moment for sharing with the audience!

Elisa Lons kommer från Frankrike och avslutade sin dansarutbildning 2015 vid Conservatoire National Supérieur de Musique ecnse de Paris. Sedan dess har hon jobbat vid ett flertal kompanier: Opéra National de Bordeaux, Ballet du Capitole de Toulouse, The Scottish Ballet in Glasgow och The Norwegian National Ballet i Oslo. Elisa dansar nu sin andra säsong på Kungliga Operan i Stockholm.

Prinsen:

JÉRÉMIE NEVEU, dansare från Kungliga Baletten

The curiosity and the constant exploration of each step is endless, and that is precisely what makes dance so special and exciting because you never get bored of doing the same steps. You can still learn so much and you never stop discovering the richness of movement.

Jérémie Neveu är utbildad vid Paris opera ballet school och tog sin examen 2015. Han var redan som elev medverkande i de stora produktionerna på Paris Operan såsom Nötknäpparen och La fille Mal Gardee. I tre år var sedan Jeremie dansare vid Opera National de Bordeaux där han dansat i flertalet klassiska verk -Törnrosa, Coppelia, Romeo och Julia, Don Quijote- och i mer neoklassisk och modern repertoar såsom Petite Mort (Kylian), Minus 16 (Naharin), Pneuma (Carlson), The Concert (Robbins).

Sockerfen:

VIVIAN ASSAL KOOHNAVARD, dansare från Berlin State Ballet

Hela processen av skapandet av en föreställning. Från arbetet som jag lägger ner i en balettstudio med min balettmästare eller koreograf till den unika upplevelsen som skapas tillsammans med publiken när jag står på scen.

Vivian Assal Koohnavard började som 10 år sin dansutbildning vid Svenska Balettskolan i Göteborg och gick sedan vidare till Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm,  John Neumeiers balettskola i Hamburg og Baletthögskolan vid Kunsthøgskolen i Oslo. I 2013 fick Vivian silver i Nordic Baltic Ballet Competition. Vivian har dansar med balettkompanier som Hamburg Ballet, National Ballet of Brno, GöteborgsOperans Balett och den Norske Nasjonalballetten. Sedan 2018 är hon anställd vid Berlin State Ballet, Tysklands ledande balettkompani.

Drosselmeyer:

SEBASTIAN MICHANEK, tidigare dansare vid Kungliga Baletten och Den Kongelige Danske Ballet

Det är fantastiskt att kunna stå på scen och ta med publiken på en resa genom berättelse och dans. När känslor möter dansen uppstår en magi som inte kan upplevas någon annanstans än vid en dansföreställning! 

Sebastian Michanek har en bred erfarenhet som dansare. Han har vunnit Eurovision Young Dancers i modern nutida dans, dansat de ledande rollerna i de stora klassiska baletterna och gestaltat historiska roller på Ulriksdals och Drottningholms slottsteatrar. Genom sin danskarriär har Sebastian arbetat med vår tids största koreografer och dansat med Kungliga Baletten, Royal Danish Ballet, The Australian Ballet, Arena di Verona Ballet samt som gästdansare runt om i Europa.

Urval av roller: Titelrollen i Peer Gynt (Neumeier), Prinsen i Svansjön (Martins), Albrecht i Giselle (Maina Gielgud), Prinsen i Nötknäpparen (Ratmanski), Prinsen i Nötknäpparen (Greve), Titelrollen i Tristan (Pastor), Prins Ivan i Eldfågeln (Ratmanski), Lenskij i Onegin (Cranko), Lysander och Philostrat/Puck i En Midsommarnattsdröm (Neumeier), Petite Mort (Kylián) och The Vertiginious Thrill of Exactitude (Forsythe).

Änkefru Rosenkvist:

MARIA FAHL VIKANDER, skådespelare

När Alicia var fyra år var hon och jag och såg Nötknäpparen. Hon blev helt förälskad i tåspetsskorna och ballerinorna och ville själv börja dansa. Där och då började Alicia Vikander sin utbildning till dansare, några år senare stod hon på GöteborgsOperans scen och dansade i just Nötknäpparen. – Och nu är det min tur att stå på scen och dansa minuet i Nötknäpparen!”

Maria Fahl Vikander utbildade sig på Statens scenskola i Malmö 1976–1979. Hon har varit anställd vid Backa Teater, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Nationalteatern, TV-teatern, Teater Kurage, Teater Tamauer, Comedy Art Center och Tomas K:s Teater. Hon har medverkat i scenproduktioner som Sparvöga, Trettondagsafton, Fröken Julie, Romeo och Julia, Honungsbutiken, Byta trottoar och Cirkusmordet, och har spelat i filmer som Buss till Italien, En sång för Martin och Björn Runges Rensa fisk. I 2018 ser vi henne som Astrid Lindgren i filmen ”Unga Astrid”. Maria är också mamma till skådespelaren Alicia Vikander som gick på Svenska Balettskolan i Göteborg 1998–2004.

Clara:

ELIN ROOS, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Elin Roos går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. I våras kunde göteborgspubliken se Elin som titelrollen Greta i den klassiska baletten Hans & Greta av den brittiska koreografen Terence Etheridge.

Clara:

MIRANDA BENRAMDANE FÄLT, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Miranda Benramdane Fält går sitt 5e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. Under 2017 och 2018 har Miranda turnerat i hela reginonen som Cirkusballerinan i Cirkusbaletten.

Nötknäpparen:

DAVID DIDKOVSKY MIKADZE, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

David Didkovsky Mikadze går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där han utbildar sig till professionell balettdansare. I våras kunde göteborgspubliken se David som titelrollen Hans i den klassiska baletten Hans & Greta av den brittiska koreografen Terence Etheridge.

Nötknäpparen:

MARCUS JAAKKOLA LANDIN, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Marcus Jaakkola Landin går sitt 5e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där han utbildar sig till professionell balettdansare. Under 2017 och 2018 har Marcus turnerat i hela reginonen som Cirkussoldaten i Cirkusbaletten.

Råttkungen:

ARTHUR LAGERCRANTZ, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Arthur Lagercrantz går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där han utbildar sig till professionell balettdansare. 2016 gjorde Arthur titelrollen i baletten Den Fula Ankungen av den danska koreografen Peter Christjansen. 

Råttkungen:

CARLA MARDONES EKBERG, elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg

Carla Mardones Ekberg går sitt 6e år vid Svenska Balettskolan i Göteborg där hon utbildar sig till professionell balettdansare. Carla fördjupar sig också i koreografi och skapade ett eget dansstycke till dansföreställningen Creatives 2018.

Claras mor:

SUSANNE LINDSTRÖM, tidigare dansare vid Malmö Stadsteater.

Susanne Lindström förstod tidigt att dansen skulle vara en stor del av hennes liv. Teatern, musiken och scenen var något som lockade henne. Som dansare arbetare Susanne vid Malmö Opera (då Malmö Stadsteater), Thalia Dance Company Göteborg och som frilansdansare i Sverige som utomlands.

Claras far:

ROMAN RUMYANTSEV, tidigare dansare vid Moscow City Ballet.

Roman Rumyantsev har en lång erfarenhet som balettdansare. Roman är tidigare solist vid Moscow City Ballet, Moscow Classical Ballet, Imperial Ballet och Kreml Ballet samt gästat och samarbetat med bland annat Moldova National Opera Ballet och Bolshoibaletten.

Claras mormor:

HELEN SJÖSTEDT, tidigare dansare vid Stora Teaterns balett.

Helen är utbildad i London på Arts Educational School Golden Lane Theatre. Hon debuterade som dansare i Skottland och sedan med London Festival Ballet.
Helen blev anställd vid Stora Teaterns Balett som 20åring 1970
och har under åren dansat många stora roller. 
På Stora Teatern var Helen sen balettmästare i många år och även vice Balettchef under Juhani Terasvuori och Robert North.Samtidigt undervisade hon på Stora Teaterns Balettelevskola och när Svenska balettskolan i Göteborg grundades 1994 så blev hon först balettpedagog och senare Konstnärlig Ledare fram tills sin pension 2016.

Skollärarefarmor:

EILEEN JONES, tidigare solistdansare vid Stora Teaterns balett.

Eileen kommer från New York och fick där sin dansutbildning redan från sju års ålder. Hon startade sin karriär vid Manhattan Festival Ballet 1968 och Marseille fortsatte sedan vid Stora Teatern i Göteborg och  stannade där i arton år. Eileen har skapat ett flertal koreografier för både TV och teater och öppnade en egen skola och sedermera en egen scen Teater Tirna Nog.  Hon jobbade även som danslärare och var föreställningsansvarig på Svenska Balettskolan i flera år.

 

Skolläraren:

ARMAN ERSIN AYCAN, tidigare solistdansare vid Stora Teaterns balett och GöteborgsOperans balett.

Flera av Ulf Gadds baletter där Arman hade stora karaktärsroller är skapade direkt för honom och även i Robert Norths verk dansade han stora roller. Som kuriosa kan nämnas att Råtthuvudet som används i årets föreställning är detsamma som han använde i Stora Teaterns uppsättning. Arman eller ”Frank” som han kallas i Göteborg kommer från Turkiet och har även dansat med kompanier såsom Ballet Manhattan New York, Ballet Verona, Scottish Ballet. Arman undervisar och har även skapat ett flertal koreografier i Sverige och utomlands.

 

Skollärarfrun:

UTA GÜTTLER, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett.

Uta Güttler kommer från Dresden i Tyskland där hon fick sin utbildning vid Palucca Schule. Hon har tidigare dansat i Tyskland vid Semperoper Dresden, Nationaltheater München och Niedersächsisches Staatstheater Hannover innan hon kom till GöteborgsOperans Balett 1994. Uta har hon dansat ett stort antal ledande roller som bl a i Herman Schmerman, Artifact II, I dolda sekunder, Ballet Pathétique, Petite Mort, Arcangelo, Raptus, Duende, Husan i Nötknäpparen, titelrollen i Sylfiden och Månrenen, och Bathilda i Mats Eks Giselle.

Konstnären:

JUAN CARLOS REQUENA, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett.

Carlos Requena kommer från Santiago, Chile där han också började sin dansutbildning vid Santiagos Opera Ballet School. I Sverige fortsatte han på Svenska Balettskolan Stockholm och fick därefter jobb på Stora Teatern 1987 där han medverkade i bl.a. Nötknäpparen, Mats Eks Giselle, Sylfiden, Axioma 7, Tango Buenos Aires 1907, Re:Tjajkovskij och Kung Baklänges.

Författarinnan:

KYOKO MATSUMOTO, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett och danskompani.

Kyoko Matsumoto utbildade sig till dansare i Japan och senare till danslärare vid The Royal Ballet School i London. Som dansare förstod Kyoko behovet av kompletterande dansträning för att både rehabilitera och förebygga dansskador och är idag certifierad pilatesinstruktör (Alan Herdman).

Köpmannen:

PETER CHRISTJANSEN, tidigare dansare vid Malmö Stadsteater

Peter Christjansen är utbildad dansare vid Den Kongelige Teater i Köpenhamn och har även dansat vid bland annat Stora Teatern och Malmö Stadsteater.

Köpmanshustrun:

EVALOTTA ÅKESSON, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett.

Eva-Lotta utbildades på Kungliga Operans elevskola i Stockholm och blev anställd på Stora Teaterns balett 1981. Där dansade hon ett flertal stora roller och har undervisat i klassisk balett sedan hon avslutade sin karriär som dansare.

Läkaren:

BO WESTERHOLM, tidigare dansare i Stora Teaterns balett.

Bo Westerholm har varit i dansens och teaterns värld i över 40 år och
är utbildad dansare på Balettakademien och har arbetat som bland annat dansare, musikalartist, danspedagog och koreograf. Han har också medverkat i många baletter, operor, och musikaler och regisserat och koreograferat ett 20-tal produktioner på Skövde stadsteater.

 

Läkarfrun:

SARA WIKSTRÖM, tidigare dansare i GöteborgsOperans balett och Ballet Basel.

Sara Wikström är utbildad vid Stora Teaterns balettelevskola och vid Svenska balettskolan i Göteborg och i Stockholm. Hon har dansat med flera kompanier i Frankrike, Schweiz och på hemmaplan: Jeune balett international, Europa Danse Company, GöteborgsOperans dåvarande balettkompani och Ballet Basel.

 

OM NÖTKNÄPPAREN

Bakgrund

Uruppförandet skedde den 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg med libretto av Marius Petipa och koreografi av Lev Ivanov. Som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann.

Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 28 november 1929.

Originalproduktion av Nötknäpparen på
Imperial Mariinsky Theatre, St. Petersburg, 1892

Musik

Musiken är av kompositören Pyotr Ilyich Tchaikovsky som själv identifierade sig med karaktären Drosselmeyer.

Tchaikovsky såg Drosselmeyers relation som farbror till Clara på samma sätt som Tchaikovsky själv hade en stor kärlek till sin egens systers barn.

Andra aktens land av sötsaker har också beskrivits som en slags utopi som Tchaikovsky önskat till sin syster som gick bort under tider han skrev musiken.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Synopsis

PROLOG

Hos Drosselmeyer

Det är julaftons morgon och Claras något udda men charmiga farbror och gudfar Drosselmeyer förbereder julens stora överraskning. Drosselmeyer som också   r ar bakat Claras hus som ett stort och ståtligt pepparkakshus och dekorerat elegant med julens sötsaker.

AKT I

Hemma hos Clara

Det är julafton hemma hos Clara. I familjens salong tänder Claras mor och far familjens stora julgran. Claras mormor hämtar in Clara som förtjust och hennes väninna Änkefru Rosenkvist anländer som vanligt i god tid och gör entré som bara de kan.

Julgranen är något helt speciellt för Änkefru Rosenkvist. Hennes minnen flödar och hon berättar om sin stora kärlek, soldaten som varje år kom hem och tände julgranens alla tindrande ljus. Tanken på hennes stolte och starke soldat gör henne trygg än idag.

Modell av scenografi

Julfest

Klockan slår fem och gästerna strömmar in i salongen. Festen börjar! Barnen är nyfikna på deras julklappar som lockar under granen. De vuxna dansar och njuter av barnens lekfullhet.

Drosselmeyer gör entré

Plötsligt kommer en sent ankommande gäst in i salongen. Det är Claras farbror och gudfar Drosselmeyer som har med sig sin stora julöverraskning och en mycket speciell julklapp till Clara.

Drosselmeyer som också är trollkarl trollar fram olika konfektyrer till barnen från hans medhavda trolleriskåp. Men till allas förfäran trollar han även fram en råtta som till slut fångas av familjens två husor. 

Dans runt granen

Alla gäster förutom Drosselmeyer dansar kring den höga och ståtliga granen. Till och med änkefru Rosenkvist deltar. Clara får tillslut övertalat sin älskade gudfar att inta dansgolvet och det gör han med elegans och fart.

Nötknäpparen

Det blir dags för julklappar. Barnen hämtar sina klappar under granen och öppnar dem med förväntan. Men inte Clara, hon står kvar vi julgranen och tittar ner på den tomma platsen där klapparna legat.

Drosselmeyer frågar henne vad som gör henne ledsen och hon förklarar att där inte var någon julklapp till henne. Drosselmeyer tar då fram hans gömda julklapp till Clara, en docka. Men inte vilken docka som helst utan en nötknäpparsoldat. Clara bjuder alla gäster på nötter och dansar glatt runt med sin fina gåva.

Pepparkakshuset

Så är det tid för kvällens stora överraskning! Drosselmeyers fantastiska pepparkakhus är på pricken likt Claras fina hem. Drosselmeyer berättar en förtrollande historia om när Claras hus på julaftonsnatt förvandlas till ett pepparkaksslott. Där julens sötsaker får liv och dansar in i slottets värme med pepparkaksväggarna som skydd mot den vinande snöstormen utanför av florsocker och marshmallows. 

Miranda Benramdane Fält och Sebastian Michanek som Clara och Drosselmeyer

Sängdags

Kvällen blir sen och gästerna tackar för sig. Clara får lov att sova under julgranen, men innan hon somnar placerar hon sin nötknäpparsoldat som en vakt mot råttor och andra fiender utanför pepparkakshuset familjen fick av Drosselmeyer.

Huset växer

Familjens gamla farfarsur slår midnatt och Clara vaknar av att stora skuggor sprider sig i rummet. Plötsligt är hon omringad av 12 stora råttor.

Råttkungen

Råttornas ledare Råttkungen stiger upp ur plankgolvet och fångar Clara i sin majestätiska bur som liknar Drosselmeyers trolleriskåp. Råttkungen får julgranen, farfarsuret, det fina pepparkaksshuset och alla väggar att växa till svindlande höjder. Clara vet tillslut inte om råttorna blivit stora eller om det är hon som krympt.

Råttkungen förklarar att hon nu är hans för alltid och att han vill kröna henne till råttvärldens drottning.

Nötknäpparsoldaten

Men Drosselmeyers magi förvandlar Claras nötknäppardocka till en levande soldat som tillsammans med hans pepparkaksarmé räddar Clara från Råttkungens ondska.

Det börjar snöa

Clara förälskar sig i sin hjälte och soldat och tillsammans dansar de ut i julnattens snötäckta landskap.

Snöflingorna dansar runt dem tills snöstormen sliter dem ifrån varandra. Clara söker tillslut skydd i sitt eget pepparkakshus.

Miranda Benramdane Fält och John Javér Kristiansen som Clara och Nötknäpparsoldaten
AKT II

Sockerfen i ett rike av sötsaker

Clara kommer in i sitt hus som har förvandlats till ett pepparkaksslott. Väggarna är gyllenbruna och panelerna täckta av glasyr. I detta rike av sötsaker regerar den rosa sockerfen som gestaltas av Vivian Assal Koohnavard dansare i Berlin State Ballet.

Inne i pepparkaksslottet

Drosselmeyer som är skapare av denna magiska värd gör entré en ärrar om slottets hemligheter. 

Drosselmeyer och sockerfen hittar Clara frusen och ledsen som berättar om vad som hänt och att snön slitit henne ifrån hennes nötknäpparsoldat.

Drosselmeyer råkar dock trolla fram råttkungen och hans möss igen men trollar tillslut också tillbaka Claras nötknäpparsoldat som återigen räddar Clara från Råttkungens makt och i sötsakernas rike förenas Clara och Nötknäpparen.

Divertissement

Drosselmeyer, som i detta rike är trollmästare, delar ut söta julklappar till Clara och hennes nötknäpparsoldat.

Först ut är temperamentsfull lakritskonfekt i alla dess färg och prakt, som efterföljs av tre stiliga och fartfyllda marshmallows.

Slottets stora sal intas av mystiskt slingriga och salta lakritsstänger. Sex snurriga och färgfyllda klubbor fyller rummet med klassisk tåspets. Och 3 vackra guldpraliner dansar balettens klassiska pas de trois i guldglimmande tutuer.

Drosselmeyer och hans gäster överrumplas plötsligt av en armé av pepparkakssoldater som tillsammans med Clara och Nötknäpparen dansar genom pepparkaksslottets alla långa korridorer och rum.

Drosselmeyers sista julklapp till Clara och nötknäpparsoldaten blir söta polkagrisar som valsar tillsammans med sockerfen genom den magiska natten.

Prinsen och prinsessan

Till sist slår drömmen in! Clara och Nötknäpparen förtrollas till verklig prins och prinsessa som gestaltas av Elisa Lons och Jérémie Neveu från Kungliga Baletten. Tillsammans dansar de balettens klassiska pas de deux till Tchaikovskys älskade musik.

Sockerfest

Allt avslutas i en stor sprakande fest där alla slottets sötsaker dansar med Clara och Nötknäpparen tills plötsligt, allt är borta…

Skiss av bakfond i sista scenbilden
EPILOG

Juldagsmorgon

Efter den virvlande sockerfesten vaknar Clara till och sätter sig förvånat upp tillsammans med sin nötknäppardocka. Plötsligt är allt tillbaka till det normala. Hennes mor och far kommer in och önskar god morgon. Det är dags att skynda sig till den traditionella juldagsmässan.

Clara tittar förbryllat på sin nötknäpparprins som nu blivit docka igen. Vad hände egentligen med pepparkaksslottet, det söta riket och hennes prins?

På väg mot kyrkan ser hon något som får henne att undra, var det bara en dröm eller…?

Ⓒ Copyright: Svenska Balettskolan i Göteborg

Illustrationer: Emanuel Petersson

Foto: Emmy Jonsson / Tilo Stengel